Historie

Der har været mennesker i Roquebrune Cap Martin siden tidernes morgen og mange kunstnere har opholdt sig her, formentlig på grund af den frodige og smukke natur.

Roquebrune Cap Martin har både hørt til Italien, Monaco og Frankrig.

Før historisk tid

Vallonnet grotten ligger ca. 300 m fra lejligheden (ikke offentlig adgang). Grotten indeholder de ældste redskaber fra mennesker i Europa. Redskaberne er 1,2 mio år gamle. I grotten er der desuden spor af bjørn, panter, sabeltiger, bison, næsehorn, jaguar og mammut.

Ved Menton, 100 m på den anden side af grænsen til Italien, er der et hulekompleks, Balzi Rossi, med offentlig adgang. Her er fundet menneskeknogler med alder fra 150.000 år (Neanderthaler) til 50.000 år (homo sapiens).
I Menton er der desuden et præhistorisk museum med kranier og skitser af hulerne.

Romertiden

Lumones grav på Cap Martin er et monument der stammer fra romertiden. Det samme gælder Trophee des Alpes i La Turbi. Et 35 m højt monument, der markerer Roms sejr over alperne. Åbent for turister. Herfra kan man se ud over hele kysten fra San Remo til Antibes og har mod nord udsigt til bjerge med sne.

Chapelle de la Pausa fra 1457, på stien bag lejligheden, er angiveligt navngivet således, fordi man mente, at Maria Magdalena her har holdt hvil her på sin europæiske rejse for at udbrede den kristne tro.

På samme sti står Olivier Millenaire, et kæmpe oliventræ der er ca 2200 år gammelt. Dvs at både Cæsar og Maria Magdalena teoretisk kan have stået under træet. 

År 1000

Frankrigs ældste chateau/borg har været brugt af både Italien, Monaco og Frankrig til forsvar mod de andre. Ligger på toppen af middelalderbyen Vieux Village. Borgen er 200 år ældre end Hammershus, men mere velholdt.

Nyere historie

Flere af pragtvillaerne på Cap Martin, Villa Massena i Nice og flere Belle-epoque hoteller på Rivieraen er tegnet af den danske arkitekt Hans Georg Tersling. Han var datidens største arkitekt på Rivieraen. Til sig selv byggede han en villa bag lejligheden på Av. Torraca.

Dronning Victoria besøgte ofte Villa Cyrnos på Cap Martin

Billedhuggeren Auguste Rodin (Grubleren, kysset) boede de sidste 10 år af sit liv i det hus man først kommer til, når man går fra lejligheden til  Viex Village. Han arbejdede ofte på stien og havde atelier i huset. Den franske udenrigsminister Gabriel Hanotaux og Rodin var bekendte.

Coco Chanel byggede villaen La Pausa på ejendommen bag lejligheden. Portnerboligen ses fra bagaltanen. Stravinsky, Picasso og Dali var blandt Chanel’s gæster i La Pausa. Der er ikke offentlig adgang til La Pause, men ejendommen er genkøbt af huset Chanel og er under betydelig restaurering.

Efter anden verdenskrig tilbragte Churchill og hans kone lange perioder i La Pausa, som dengang var ejet af hans forlægger. Her skrev Churchill historien om 2. verdenskrig og malede.

Også Monet har været på Cap Martin for at male.

Der er for nylig etableret et museum for modernismen (Cap Moderne) ved stationen nedenfor. Herfra arrangeres flere daglige rundvisninger i Le Corbusier og Elaine Gray’s strandhuse. Begge var verdensberømte arkitekter.

Jens Otto krag og Helle Virkner blev viet på rådhuset i Roquebrune Cap Martin